Ото продивився пару сторінок цієї теми і постало запитання (якось само собою з’явилось):
Шановні батьки! А ви, коли думаєете чим ощасливити свою дитину ПРИГАДУЄТЕ СЕБЕ в тому віці??
Наприклад, одного мого друга мама запитала в 5-ть рочків, чи хоче він займатися музикою.
Як на мене (а я троха його знаю), він завжди був дещо нестандартною людиною (далося взнаки НЕвідвідування дитячого садка, відсутність бабусь-дідусів, няньок і все тому подібне). Мав живу фантазію, творчий і питливий розум.
Але тепер він каже, що більшість часу, проведеного в музичній студії та муз-школі було для нього суцільним випробуванням.
Звичайно, він як творча людина виніс звідти немало (грати так і не навчився поки що
) — існування в некомфортних умовах для творчої людини — теж корисна річ.
Але почуття вини за те, що він весь час робив це ДЛЯ БАТЬКІВ і так толком нічого і не навчився, не полишає його до тепер. Каже, що поки не навчиться грати — його душа не заспокоїться. Можливо, це його хрест.
Я дружив з ним, і він почував себе абсолютно щасливим, лиш тоді, коли йому було цікаво. А цікаво йому могло бути все. От такий допитливий.
Я розумію, що більшість діточок, як і їхні батьки, найбільше прагнуть, скажімо так, не дуже виділятися на загальному тлі (так легше жити, це ніби факт), ну, і віддають дитину, туда, куда є віддати. Головне, аби дитина була зайнята чимось корисним.
Але таким чином, ви маєте реальний шанс прогавити в своїй дитині талант.
Сам я ходив займатися ручним м’ячем. Гра мені подобалася. А тренер — ні. Він задавав не дуже здоровий дух усій команді, а діти (а, що вони мали робити? Їх так виховали!) підкорялися його авторитетному стану. Було сумно думати про те, що довететься «відколотись» від пацанів, але після того, як я пішов, я відчув, що отримав більше, а втратив — нічого.
До речі, я теж в дитинстві займався ще й музикою, але цікаво мені було лиш в тих вчителів, яким самим було цікаво мене чомусь навчити.
Всіх пригадую з вдячністю. Навіть тих, які просто відбували свої години. Вони ж не винні. Напевно в них були такі самі вчителі. А може й батьки.