Вільний форум міста Калушa

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Форуму:

10 років 6 місяців 22 дні

Автор Тема: Консервування  (Прочитано 16466 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

yurko

  • Адміністратор
  • *
  • Карма +1188/-13
  • Offline Offline
  • Стать: Чоловіча
  • Повідомлень: 20593
  • Останні відвідини:
    Вчора в 21:03:30

    Звідки: Чорновола-Шахтарська-Леніна-Салінарна-Пілсудського
Консервування
« Прочитано #40 : 24 Вересня 2013, 12:51:10 »

Так. Фон Додо Сарумат сказав, що тре ще оцту  :=)
Записаний
Cпочатку приходить російська культура, російська мова, а вже за ними – російські війська!

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Консервування
« Прочитано #41 : 24 Вересня 2013, 16:08:50 »

Єдине на наш смак можна ще трошки солі і оцту, робила схожим способом.
Я перших пару банок зробила без варіння грибів в маринаді (їх за все ще не пробувала). А от ті, що проварились в маринаді 10 хв. досить насичені на смак вийшли. Зрештою, якщо бракує оцету, то ним можна приправити додатково, з сіллю вже так не вийде.
Відповідь від: 24 Вересня 2013, 15:59:24
Можеш ще насушити. Якщо духовка електрична, то цей процес взагалі не складний буде. А умови тривалого зберігання я описала раніше. Ще частину грибів я просто заморозила відареними.
Відповідь від: 24 Вересня 2013, 16:08:11
Фон Додо Сарумат
Юрко, то Ти так себе величаєш?  :)
Записаний

yurko

  • Адміністратор
  • *
  • Карма +1188/-13
  • Offline Offline
  • Стать: Чоловіча
  • Повідомлень: 20593
  • Останні відвідини:
    Вчора в 21:03:30

    Звідки: Чорновола-Шахтарська-Леніна-Салінарна-Пілсудського
Консервування
« Прочитано #42 : 24 Вересня 2013, 16:32:14 »

та ні. то регалії мого тата  :=)
Записаний
Cпочатку приходить російська культура, російська мова, а вже за ними – російські війська!

Рибка

  • Модератор
  • *
  • Карма +957/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2877
  • Останні відвідини:
    23 Грудня 2017, 19:15:33

    Звідки: Калуш
Консервування
« Прочитано #43 : 24 Вересня 2013, 18:16:54 »

ми маємо сушку електричну, то сушимо трохи, і ще я морожу гриби. ну і звісно маринуємо.  :)
Записаний
І все буде добре, для кожного з нас.  І все буде добре, настане наш час.

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Консервування
« Прочитано #44 : 24 Вересня 2013, 20:01:40 »

ми маємо сушку електричну,
Ну ви круті :) Сушкою звісно ж набагато ліпше. В мене цього року перший раз такий потік грибів. Думаю, і надалі буду практикувати маринування, сушіння. То врешті-решт треба буде і собі таку сушку придбати, недорго та зручно.
Записаний

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Консервування
« Прочитано #45 : 25 Вересня 2013, 12:06:11 »

Цікаво про грибочки.

Варто йти по гриби. Дієтологи переглядають твердження про те, що гриби - швидше шкідливий, аніж корисний продукт у нашому раціоні. Доведено, що плодові тіла цих напіврослин-напівтварин, які ми власне і називаємо грибами, містять унікальні корисні речовини і за своїм впливом на людський організм не мають собі рівних. Треба лише знати, що, для чого і як збираєш, готуєш та їси.

 

Що таке природні БАДи

Те, що за харчовою цінністю гриби не поступаються м'ясу, овочам та фруктам - усім укупі, у медичних колах відомо вже більше півстоліття. Гриби обґрунтовано вважають джерелом біологічно активних речовин. Важливо, що ті практично не втрачаються після обробки - сушіння, варіння або смаження.

Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, ферменти, вітаміни групи В, С, Е, провітамін D, тіамін, рибофлавін, ніацин і пантотенову кислоту. А також мікроелементи - солі магнію, заліза, калію, кальцій, рідкісні - йод, селен, мідь, цинк. За вмістом фосфору гриби поступаються лише морській рибі. І є єдиними продуктами нетваринного походження, що містять значну кількість вітаміну D, необхідного для наших кісток.
У грибах 1% жиру, вони низькокалорійні – це зробило їх популярними серед вегетаріанців та в дієтичному харчуванні. Лецитин, що міститься в грибах, перешкоджає накопиченню в організмі холестерину, тому вважається, що гриби корисні при серцево-судинних захворюваннях, ожирінні та порушеннях обміну речовин. Нерозчинна клітковина грибів ефективно виводить шкідливий холестерин, токсини з кишечника і сприяє нормальній роботі шлунку, відзначає лікар-дієтолог Оксана Маланюк.

Гриби містять бета-глюкан, який зміцнює імунітет, підвищує захисні сили організму. "Саме тому гриби є обов'язковим продуктом харчування під час строгого посту, коли імунітет дещо послаблюється", - пояснює спеціаліст. Також відомо, що потужний антиоксидант ерготионеїн, який міститься у більшості грибів, може допомагати людям з онкологічними захворюваннями.

Відтак деякі дієтологи виступають навіть за виділення грибів у категорію суперпродуктів. І доводять, що природні БАДи при регулярному вживанні здатні запобігти навіть таким  грізним патологіям, як рак або діабет, атеросклероз або гіпертонія.



Які вони, лісові цілителі?

Серед лісових грибів особливо корисні лисички. Унікальна властивість цих грибів - вони єдині не накопичують тяжкі метали та радіонукліди. В лисичках міститься надзвичайно багато вітамінів, амінокислот і різних мікроелементів. Причому каротину в цих грибах стільки ж, як у моркві. А вітаміну В більше, ніж у дріжджах. Лисички покращують загальний стан слизової оболонки, підвищують стійкість організму до інфекційних захворювань. Є дані, що регулярне вживання цих грибів сприяє поліпшенню зору і є доброю профілактикою очних хвороб.

Лисички допомагають у роботі печінки, а також мають антигельмінтну дію. Гриби містять речовину хіноманнозу, яка обволікає капсули яєць стрічкових глистів і розчиняє їх разом із вмістом. У народній медицині лисички використовують для очищення печінки і відновлення пошкоджених клітин підшлункової залози.

Король грибів - білий гриб, або боровик - стимулює обмін речовин. Вважається, що юшка з сушених білих грибів за енергетичною цінністю більш поживна, аніж м’ясна, зокрема куряча. Білий гриб - другий у родині з 3000 їстівних грибів за вмістом вітамінів і мінералів. Особливо багато в ньому вітаміну D. Також у тканинах боровика міститься антибіотик, тому його часто використовують як допоміжний засіб у лікуванні шлунково-кишкових інфекцій і... туберкульозу.

У 100 г осінніх опеньків - добова доза цинку й міді. Крім того, опеньки вважаються бактерицидними й ефективними проти патогенної кишкової палички та стафілококів. А в народних рецептах їх рекомендують від закрепів - як легке проносне.



Маслюки містять смолянисту речовину, яка знімає гострий головний біль і мігрені, а також допомагає при подагрі. Грузді мають властивість "чистити" нирки - сприяють виведенню піску, перешкоджають утворенню каменів. Тому їх використовують у комплексній терапії сечокам’яної хвороби. А гриб сморчок здавна використовувався для лікування старечої далекозорості і катаракти - завдяки властивості зміцнювати очні м'язи.

Підосичники, або червоняки, мають вищу, аніж у інших грибів, здатність поглинати речовини із зовнішнього середовища. В тому числі і шкідливі, якщо ростуть біля автотрас чи промислових підприємств. Збираючи їх, наголошує дієтолог, слід особливо вважати на чистоту місця. Зате зібрані в екозоні червоняки можна використовувати для виведення з організму різного роду токсинів.

Останнім часом обговорюють цілющі властивості японських грибів - шиітаки, маітаке та рейші. Лікарі помітили, що люди, які вживають ці гриби, майже не хворіють на рак шлунку. Проведені дослідження науково підтвердили цей факт. Виявляється, гриби блокують розвиток судин пухлинної тканини, по яких постачається до неї харчування. Опинившись без живлення, пухлина не розростається. Подібний ефект мають і наші гриби. Доведені протипухлинні властивості гливи звичайної.

Коли рахунок на години

Користь грибів багато в чому залежить від того, як їх зберігають і готують. Свіжі гриби потрібно використовувати або переробляти відразу ж – інакше вони зіпсуються, застерігає дієтолог. Вже через 4 години починається розпад тканин гриба - розкладаються білки. Якщо гриби довго зберігати необробленими, вони стають живильним середовищем для мікробів. Не всі з них гинуть при кип’ятінні чи варінні.

Сушені гриби потрібно зберігати в сухому темному місці нанизаними на нитку, а якщо передбачається тривале зберігання – закупореними в скляні банки. Мариновані та солоні гриби зберігають у холодильнику. Термін зберігання грибів – не більше року: з часом вони втрачають корисні властивості.

Гриби як їжа добре поєднуються з рослинним і вершковим маслом, сметаною, цибулею і зеленню. Гірше - з крупами, і зовсім зле - із борошняними виробами й картоплею, яка містить багато крохмалю. Важливо правильно готувати гриби. Якщо їх не доварити або не досмажити, можна отримати гострий розлад шлунку.



При всіх своїх корисних властивостях, гриби важко перетравлюються людським організмом, оскільки містять хітин. Тому страви з грибів протипоказані дітям до трьох років, наголошує Оксана Маланюк. Дітям з хронічним гастритом, захворюваннями печінки і нирок гриби не рекомендуються взагалі. Слід вважати, що до складу грибів входять рослинні волокна, які іноді викликають подразнення слизової шлунку. Тому гриби підходять не всім. Окрім того, через складне засвоєння білка рекомендується вживати грибні страви не частіше, ніж раз чи два на тиждень.

По лісі - з рулеткою і лупою

Слід збирати в їжу тільки ті гриби, які виросли на екологічно чистому ґрунті, відзначає лікар-дієтолог. Інакше смертельно небезпечним може бути навіть їстівний гриб. Лісові гриби можна збирати не ближче, ніж за 700-1000 метрів від автошляхів і на відстані понад 35-50 км від міст і промислових підприємств. 

Отруїтися можна і через вживання старих і зіпсованих їстівних грибів. Категорично: в їжу придатні тільки молоді і незіпсовані гриби. Не можна збирати в'ялі, червиві гриби, гриби з клубовидними потовщеннями чи нальотом. Також не варто купувати консервовані гриби, які пропонують вздовж трас чи на ринках. Ніякий вид кулінарної обробки не може зруйнувати отрут, які містяться в грибах. Відтак не відповідають дійсності твердження, що небезпечні гриби мають неприємний смак і запах, що головка цибулі буріє, а срібна ложка темніє при варінні з такими грибами.



Якщо гриб викликає хоча б найменший сумнів, не варто його брати. Вважайте на те, що більша частина їстівних грибів має отруйних "двійників". Не можна їсти гриби сирими, наголошує Оксана Маланюк. Слід затямити, що навіть кваліфікована, але несвоєчасна медична допомога не може запобігти руйнівним процесам, що їх викликають в організмі людини отрути, які містяться в грибах.


Відповідь від: 25 Вересня 2013, 12:05:50
Взято звідси http://pravda.if.ua/news-44714.html
Записаний

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Консервування
« Прочитано #46 : 28 Вересня 2014, 12:33:24 »

Цього року в мене з консервуванням "довготривалий роман" :)
З того всього, що позакручувала, хочу поділитись 2 простими рецептами, що не потребують стерилізації  :=)

ЛЕЧО
Лечо я страшенно люблю. Можу літрову банку сама за раз з'їсти ))))
В неті є безліч різних рецептів.Мені сподобався ось цей, з невеличкими правками.
помідори - 4 кг
перець (я беру і червоний, і жовтий) - 5 кг
цукор - 1 скл. ( в мене мірний стакан, 200 гр)
сіль - 2 ст.л.
росл. олія - 1 скл. (200 гр)
оцет 9% - 2 ст.л.

Помідори ошпарити, зняти шкірку (я ще й зернята повиковирювала, не люблю, коли вони трапляються в консервації), прокрутити в блендері чи м'ясорубці (принципової відмінності немає)
Додати в цю массу цукор, сіль, росл. олію і поставити на вогонь. Довести до кипіння, додати порізаний перець (я різала не крупними кусочками) і варити 15 хв. З приводу варіння в усіх рецептах зазначено 30 хв, але як на мене, це забагато, перець буде як розмазня. В кінці додати оцет, перемішати, виключити та розкласти по банкам і закатати. Стандартно перевернути до повного охолодження. Все дуже просто. З зазначеної кількості продуктів в мене вийшло 10 банок по 725 гр. та 2 по 500.


БАКЛАЖАНИ ПО-ГРУЗИНСЬКИ

Грузинську кухню я дуже поважаю. Не знаю чи роблять грузини саме такі баклажани, але цей рецепт, трішки мною відкорегований, видається мені найбільш наближеним до автентичного))

Отож, з розрахунку на невелику порцію (я брала всього в 4 рази більше, і вийшло 5 банок по 725 гр. та 4 по 1 л., робила в два заходи, оскільки кастрюль гігантських не маю)

баклажани - 1 кг.
солодкий болгарський червю перець - 500 гр
росл. олія - 100 гр.
часник - 1 головка
гіркий перець 1 шт.
сіль на смак ( я додавала, як до аджики 2 ст.л. на 1,5 кг перцю)
зелень - по бажанню

Баклажани помити, порізати на невеликі частинки. Шкірку я не чищу (не люблю лисі баклажани, якісь вони некрасиві)). Щедро посолити та залишити на 2 год., щоб вийшла гіркота. Потім промити і обсмажити до румяної скоринки.
Перець помити, порізати, прокрутити на мясорубці разом з часником та гірким перцем (я гіркий перець не давала, в мене є концентрат Табаско, пару капель на кастрюлю заміняю пару перчин))). В массу з перцю та часнику додати сіль, цукор, олію та оцет і на вогонь. Прокипить 5 хв і додаємо баклажани. Протушуємо хвиилин 15. В кінці я додала свіжі кінзу та базилік (від ароматів ледь слиною на вдавилася))). Рокзладаємо по банках та закатуємо. Стандартно перевертаємо до повного охолодження.
Рецепт мені сподобався відсутністю помідорів у ньому :) Зрештою справжня грузинська аджика також помідорів не містить :) Дуже швиденько готується.

« Останнє редагування: 28 Вересня 2014, 12:58:22 від advokat »
Записаний

quicksilver

  • Ветеран
  • *****
  • Карма +582/-21
  • Offline Offline
  • Стать: Чоловіча
  • Повідомлень: 969
  • Останні відвідини:
    Вчора в 06:44:00

    Звідки: тутешній
Консервування
« Прочитано #47 : 28 Вересня 2014, 12:53:17 »

оого го, скільки всього нямного  :) :good
Записаний

Рибка

  • Модератор
  • *
  • Карма +957/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2877
  • Останні відвідини:
    23 Грудня 2017, 19:15:33

    Звідки: Калуш
Консервування
« Прочитано #48 : 28 Вересня 2014, 22:49:15 »

йомайо. ото газдиня :bouquet: :good
у мене цього року теж любов з закрутками.
Ми закрутили варення з смородини, агрусу, аличі. слив, вишень.
пару компотів з черешень, ожини та персиків.
Ну і звісно грибів 18 банок пів літрових, помідорки мариновані то огірки, помідоровий сік.
Рецепт лечо видався смачним, як буду мати натхнення то ще цього року пару банок закручу.
Записаний
І все буде добре, для кожного з нас.  І все буде добре, настане наш час.

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Консервування
« Прочитано #49 : 29 Вересня 2014, 15:49:50 »

Я завтра знову Лечо буду робити))) Дорвалась :) Біда лиш в тім, що в принципі не дуже є де тримати. Добре, що спільний відгороджений коридорчик з сусідами (сподіваюсь не будуть свистіти в мене)  та й на територію двору нашого будинку навіть собака не пробереться:=)
Відповідь від: 29 Вересня 2014, 15:40:13
Ще такий варіант робила :) Так само просто, якби не одне "але" Стерилізація  :evil Зрештою, якщо є посуда велика, то не так страшно.



Овочі будь-які, а маринад ось такий: на 3,5 л води 400 гр оцету, 400 гр цукру, 4 ст.л. солі + перець духмяний та лавровий листок.  Залила гарячим маринадом підготовлені овочі в банках, простерелізувала та й усьо :)
З овочів я взяла цвітну капусту, броколі, кабачок, цукіні, цибуля біла та порей, слива, часник, зелень, болгарський перець та перчик чілі, морква (для кольору пару кружочків на банку).


Відповідь від: 29 Вересня 2014, 15:47:08
Ну Ти і  варення накрутила)))) Сливове я теж люблю, але за всю зиму можу тільки одну баночку відкрити. Якось зробила на зиму 3 чи 4 банки грушевого кампоту, так одну банку тільки і дістала з підвалу)) Щось ніхто в мене не виступає по тому  :pardon
Записаний

hacjka

  • Ветеран
  • *****
  • Карма +118/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Чоловіча
  • Повідомлень: 540
  • Останні відвідини:
    19 Січня 2018, 08:05:54

    Звідки: Kalush, Україна
Консервування
« Прочитано #50 : 29 Вересня 2014, 16:14:04 »

 :=)слинка на роботі залила клавіатуру........... :good
Записаний

Рибка

  • Модератор
  • *
  • Карма +957/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2877
  • Останні відвідини:
    23 Грудня 2017, 19:15:33

    Звідки: Калуш
Консервування
« Прочитано #51 : 30 Вересня 2014, 00:07:24 »

закрутила пів порції "лечо", завтра певно ще піду по кришки та овочі :)
скажу що я в шоці, мала 50 кришок і жодної вже нема  :) це за цей рік кілько накрутила як ніколи.  При тому що варення закривала єврокришками.
Просто пішла в магазин глянула на ціну тих маринованих огірків, помідорів, аж зле стало, та й не таке смачне як домашнє.

Відповідь від: 30 Вересня 2014, 00:05:54
Іра, а то тобі того маринаду вистачило на всі банки з овочами, то я про асорті питаю.
А скільки ти маринувала то все?
Добре що у нас підвал є. :=)
Записаний
І все буде добре, для кожного з нас.  І все буде добре, настане наш час.

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Консервування
« Прочитано #52 : 30 Вересня 2014, 23:44:12 »

Я якось тих овочів навмання набрала. Кабачків 3 кг, капусти цв. 2 головки і т.д. Маринаду здається 2 чи 3 порціі пішло.
Відповідь від: 30 Вересня 2014, 23:35:17
Позакидувала то все сире в банки, залила маринадом та й одразу стерилізувала з розрахунку 15 хв. на 0,5 л. Та й усе. То асорті вже можна саоживати десь в кінці листопада, щоб добре промаринувалось та наситилось змішаними смаками.
Відповідь від: 30 Вересня 2014, 23:39:18
На асорті в мене в хід пішли навіть 3 літрові банки, а думала, що літрових набрала з запасом)))) в результаті - здається 20 з лишнім літрів асорті  :=)
« Останнє редагування: 01 Жовтня 2014, 10:23:58 від advokat »
Записаний

Сонечко+

  • Ветеран
  • *****
  • Карма +801/-5
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 3802
  • Сонячного життя вам, сповненого чудес і сюрпризів!
  • Останні відвідини:
    26 Грудня 2017, 14:26:49

    Звідки: з маминого животика
Консервування
« Прочитано #53 : 01 Жовтня 2014, 14:39:48 »

Молодці дівчатка  :good !
Хтось консервує перці цілими, щоб потім можна було їх для фарширування використовувати? А компот з кабачків?
Записаний

advokat

  • Модератор
  • *
  • Карма +722/-1
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2145
  • Останні відвідини:
    20 Вересня 2017, 23:20:40

    Звідки: Івано-Франківськ
Консервування
« Прочитано #54 : 01 Жовтня 2014, 17:44:22 »

Про перці не знала такого,  завжди взимку можна купити в 3 рази дорожче для фарширування))))  А кампоти я вже не кручу.  Знаю, що роблять з кабачком та з аличею жовтою( тоді кабачок ніби-то нагадує на смак ананас). Якби в мене хтось любив ті компоти,  я б хіба березовий сік закривала.  Дуже цікавий смак, коли туди додають барбарисову цукерку( 1 шт. на 3 л.) або шкірки від апельсинів.  Так в принципі і з аличі кампот можна міксувати.:)
Записаний

Рибка

  • Модератор
  • *
  • Карма +957/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2877
  • Останні відвідини:
    23 Грудня 2017, 19:15:33

    Звідки: Калуш
Консервування
« Прочитано #55 : 22 Вересня 2015, 22:58:45 »

хочу файно подякувати Адвокат за чудові рецепти. Цього року маринувала гриби, та закривала помідорки та лечо за рецептами від Іри, все вийшло на вищому рівні. :good :good :good
Записаний
І все буде добре, для кожного з нас.  І все буде добре, настане наш час.

Рибка

  • Модератор
  • *
  • Карма +957/-0
  • Offline Offline
  • Стать: Жіноча
  • Повідомлень: 2877
  • Останні відвідини:
    23 Грудня 2017, 19:15:33

    Звідки: Калуш
Консервування
« Прочитано #56 : 25 Серпня 2016, 17:04:09 »

Я знову хочу подякувати Адвокат за чудовий рецепт маринованих помідорів. Користуюсь вже пару років ним, задоволена.
І лечо дуже-дуже смачне. Я так вам скажу що за рецептами Ірини можна сміло робити закрутки, якість гарантована :) :good
Записаний
І все буде добре, для кожного з нас.  І все буде добре, настане наш час.

yurko

  • Адміністратор
  • *
  • Карма +1188/-13
  • Offline Offline
  • Стать: Чоловіча
  • Повідомлень: 20593
  • Останні відвідини:
    Вчора в 21:03:30

    Звідки: Чорновола-Шахтарська-Леніна-Салінарна-Пілсудського
Консервування
« Прочитано #57 : 25 Серпня 2016, 17:11:38 »

Фото в студію!  :dopovid
Записаний
Cпочатку приходить російська культура, російська мова, а вже за ними – російські війська!

yurko

  • Адміністратор
  • *
  • Карма +1188/-13
  • Offline Offline
  • Стать: Чоловіча
  • Повідомлень: 20593
  • Останні відвідини:
    Вчора в 21:03:30

    Звідки: Чорновола-Шахтарська-Леніна-Салінарна-Пілсудського
Консервування
« Прочитано #58 : 25 Серпня 2016, 17:12:38 »

Advokat
Остання активність:  26 Травня 2016, 09:53:02

 :( :( :(
Записаний
Cпочатку приходить російська культура, російська мова, а вже за ними – російські війська!

ББА

  • Ветеран
  • *****
  • Карма +281/-11
  • Online Online
  • Стать: Чоловіча
  • Повідомлень: 8601
  • Останні відвідини:
    Сьогодні в 03:59:46

    Звідки: Льондон
Консервування
« Прочитано #59 : 25 Серпня 2016, 20:51:45 »

Ти дивись . Рибка за твоєю спиною щось там мутит !!!