Вільний форум міста Калушa

Різне => Розмови про все => Готуємо їсти => Тема розпочата: Рибка від 14 Серпня 2009, 13:01:20

Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 14 Серпня 2009, 13:01:20
іду себе хвалити, я така господиняка, уже закрутила 10 банок огірків, деякі в перемішку з кабачками. Сьогодні буде ще одна партія закруток огірочків, я їх так люблю, а ще б хотіла помідорки закрутити, але не маю перевіреного хорошого рецепта, може хто знає. Напишіть буду вдячна. :)
Назва: Готуємо їсти
Відправлено: Рибка від 16 Серпня 2009, 05:56:29
невже в Калуші ніхто не закриває помідори? :unknow
Назва: Готуємо їсти
Відправлено: advokat від 19 Серпня 2009, 17:25:42
невже в Калуші ніхто не закриває помідори?

В Івано-Франківську закривають :)   
На 1,5 літри води по 80 гр солі, цукру і оцету + перць духмяний та лавровий лист (на смак). Довести до кипіння маринад і залити помідори вже розкладені в банки.  До того як залити маринад в банки я туда окрім помідорів кладу ще стандартний набір всякої трави, що на базарі спеціальними пучками продається + часник (на смак). Залишити помідори в маринаді на 10-15 хв., потім злити, знову маринад довести до кипіння, залити ним повторно помідори і можна закривати. Рецепт роками перевірений, класичний. Можна ще болгарського перчику трошки в банки додати. Стручковий гострий перець додається вже перед тим, як заливати помідори повторно (1-2 кільця, залежно від гостроти перцю).
Назва: Готуємо їсти
Відправлено: Рибка від 20 Серпня 2009, 14:40:45
дякую за рецепт, а можна сказати як ти в ложках кидаєш сіль, оцет та цукор.
Назва: Готуємо їсти
Відправлено: advokat від 21 Серпня 2009, 09:30:56
дякую за рецепт, а можна сказати як ти в ложках кидаєш сіль, оцет та цукор.

Приблизно 5,5 - 6 неповних ст. ложок.
Можна ще бочкові помідорки зробити. На 10 літрів води 950 грам солі. Заливаються помідори холодною соленою водою + часник порізаний, кріп, листя хріну. Тримати в прохолоднму місці недоступному для сончного світла приблизно 30 днів. Накрити марлею, абою ще якоюсь тряпочкою, щоб пропускала повітря.
Назва: Готуємо їсти
Відправлено: Рибка від 29 Грудня 2009, 12:08:29
Так, ходили ми сьогодні на базар, за одним а купили як завжди щось інше.

Купили ми клюкву.
От тепер думаю як її приготувати, чоловік нам на базарі розказував що можна зробити джем. Може хтось колись що з неї робив?
Назва: Готуємо їсти
Відправлено: Лалія від 29 Грудня 2009, 12:14:54
Клюкву ми помололи, а потім додали  цукор- на літру клюкви дві літри цукру. І поставили в холодильник.  :)
Назва: Готуємо їсти
Відправлено: Рибка від 29 Грудня 2009, 12:24:29
Хочу розповісти вам, як готувати холодне варення з чорної смородини. Вона зовсім скоро з`явиться на ринку – отож слухайте.
Потрібно взяти: на 1 кг ягід – 2 кг цукру.
Відібрані ягоди добре помити в холодній воді, висипати в решето, і підсушити. Потім розтерти з цукром в ємальованій карстулі дерев`яною «товкачкою». Можна перекрутити на м`ясорубці, підсипаючи цукор.
Одержану суміш розкласти в чисті, прошпарені кип`ятком і висушені в духовці банки, засипати зверху цукром. Закрити капроновими кришками, під них підкласти пергаментний папір. Зберігати в прохолодному місці.
Таким методом можна готувати пюре з порічок, малини, шипшини, чорниці, клюкви, агрусу. Шипшину, перед приготуванням, треба почистити від насіння та волосків.
Спробуйте – таке варення має смак свіжих ягід!

це схожий рецептик, напевно так і зроблю :)
Назва: Готуємо їсти
Відправлено: Люся від 29 Грудня 2009, 13:43:03
Можна і так. Але, якщо є підвал, то клюкву (журавлину) можна просто залити холодною, бажано джерельною, або з криниці (без хлору) водою. І час від часу до неї дивитися і якщо зявилась підозра, що прокисає - промити і поміняти. Просто в банці закритій капроновою кришкою. Ягоди залишаються свіжими. Так роблять на Волині (Поліссі), де журавлина росте дуже багато. Журавлину збирають навіть після морозів. Вона тоді стаю солодкою. Минулого року я була на Волині, і навіть сама збирала в лісі журавлину. Зберігала так, як я казала. В холодильнику. З'їли скоріше, ніж вона встигла зіпсуватися. Дуже смачно - з медом.
Назва: Готуємо їсти
Відправлено: Рибка від 29 Грудня 2009, 14:24:15
Дякую всім за корисну інформацію. :) Моя журавлина уже готова. 8)
Назва: Готуємо їсти
Відправлено: Рибка від 02 Вересня 2010, 15:32:05
Осінь - час закруток :)
Ділимось рецептами :)
Особисто мене цікавить асорті(огірок, кабачок, перчик, помідорка)

Ось рецепт за яким я вже 3 роки закриваю огірки.

Огірки мариновані
На 1л банку
перець горошок,зерна гірчиці(трошки)
половина цибулини
морква, часник
кріп, петрушка
2чайні ложки солі
1 столова ложка цукру
4 столові ложки оцту
стерилізувати 10хвилин.

на дно банки кладемо зелень та приправи, огірки, часничок, зелень. Заливаємо водою. Cтерилізуємо, закручуємо, і зимою ласуємо. :)
Назва: Готуємо їсти
Відправлено: Alexander від 02 Вересня 2010, 17:43:36
ми перців багато закрили :)
(http://s58.radikal.ru/i160/1009/3c/c59710e0fd5f.jpg)
рецепти тут
http://lubany-b.livejournal.com/134134.html
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 03 Квітня 2012, 16:20:56
Газдинь на форумі вистачає, а отже і рецептів в цій темі, думаю, буде вдосталь :)
На вихідних повикладаю улюблені рецептики.
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 15 Жовтня 2012, 14:49:29
Так і не виклала рецепти, як обіцяла )))
Зате знайшла класний рецепт, за яким Александрова Любаня готувала перчики якось. Я також дуже люблю такий перець, благо зараз його повно і по хорошій ціні.
Смакота  :good http://blackbabay.livejournal.com/22677.html#cutid1
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 29 Серпня 2013, 10:09:27
Шановні газдиньки, може хтось має рецепт грушевого варення, або груш у своєму соці, або грушевого компоту.
Одним словом все що стосується груш і їх закруток. :)
Назва: Консервування
Відправлено: Speranza від 29 Серпня 2013, 10:57:02
Дуже смачний компот з груш та ожини. Мама колись робила 8). Можна стерилізувати груші безпосередньо в банках, заливши цукровим сиропом. Час точно не скажу, але здається до розтріскування першої (як в деяких рецептах з маринованих помідорів). Або попередньо проварити груші в цукровому сиропі (закип"ятити), додати ожину і стерилізувати.
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 29 Серпня 2013, 12:02:03
Я колись робила грушевий компот. То звичайним способом клала четвертинки грушок на 2/3 трилітрової банки, додавала сироп (з розразунку на трошки більше, ніж 0,5 л води - 250-300 гр цукру). Сироп кипятила 10-15 хв, заливала ним груші, стерилізувала до 30 хв. До такого компоту на дно банки можна (навіть треба) додати скибочки шікірок лимону чи апельсину. Якось так. Давно вже не робила. :)
Відповідь від: 29 Серпня 2013, 11:58:50
Ще мав би бути добрий грушевий джем.
Такий рецепт цілком пристойний.
750 гр очищенных от кожуры и семечек груш
1 апельсин
1 небольшой лимон
100 гр неочищенного миндаля
70 гр изюма
750 гр сахара


Порезать груши на четвертинки

Апельсин и лимон порезать на дольки и удалить семечки(если есть)

Прокрутить через мясорубку груши,апельсин и лимон

Сложить в ПЛАСТИКОВУЮ емкость (чтобы не окислилось)

Засыпать сахаром,перемешать и убрать в холодильник на 8-10 часов

Выливаем в кастрюлю с толстым дном,ставим на огонь и варим,помешивая 40 минут (надолго без присмотра не оставлять-густеет и прилипает ко дну)

Изюм распарить
Через 40 минут всыпать изюм и проварить 5 минут,всыпать орехи и 2 минуты

Выключить и сразу разложить в простерилизованные банки и закатать

Єдине, що я би ізюм не додавала, на мою думку зайвий.
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 29 Серпня 2013, 14:16:40
гарний рецепт, мало б бути смачно, зроблю і обов'язково скажу.
І ще лимон і апельсин від шкірки чистити?
ізюм давати не буду. мигдаль дам.
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 29 Серпня 2013, 14:37:17
На твій смак.
Шкірка все-таки дає особливий аромат та гірчинку приємну. Можна натерти цедру окремо і приправити ваніллю. А мякоть разом з грушами через мясорубку пропустити.
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 29 Серпня 2013, 20:19:06
Ти мене заразила тими грушами :) По дорозі додому подумала а чи не додати б ще корицю в частину джему. Подивилась в неті чи сумісно, навіть знайшла рецепт варення грушевого з корицею (додається при варінні). Гадаю, мало б бути досить цікаво. Можеш спробувати  ;) Але в порцію з корицею цитруси краще вже не давати мабуть :)
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 29 Серпня 2013, 22:35:54
Завтра йду рвати груші. :)Корицю не дам, бо Юрко не любить :)
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 29 Серпня 2013, 22:45:13
Я би тоді спробувала каєнський перець додати :)
Відповідь від: 29 Серпня 2013, 22:37:38
Хтось, ще до мене, придумав груші з перцем ))) Правда, там в варіанті варення-соус (з додаванням трьох видів перцю - червоний, чорний, білий) до мясних блюд. А  я спробую невеличку порцію саме з каєнським, але так, щоб це був десерт. То все результат моєї любові до шоколаду з таким перцем. З грушкою, думаю, також подружиться :)
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 30 Серпня 2013, 11:03:16
Адвокат, тобі треба на кулінарну передачу, в тебе талант до кухні :) :bouquet:
Назва: Консервування
Відправлено: yurko від 30 Серпня 2013, 11:30:40
подумала а чи не додати б ще корицю
Абсолютно сумісне, навіть я б сказав потрібне і для яблук і для груш. Але для мене то би вже було на половину неїстівне  :=)

Рибка вже писала. Тому треба як у "Званій вечері" вивідувати чи потенційні споживачі не проти ;)
Відповідь від: 30 Серпня 2013, 11:29:39
Ну і є тепер купа людей з алергією  :(
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 30 Серпня 2013, 12:15:45
Значить з перцем підійде Тобі :)

Відповідь від: 30 Серпня 2013, 12:15:15
Але то точно вже знову ж таки без цитрусових.
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 01 Вересня 2013, 14:15:20
ну що ж про варення.
За 5 бальною шкалою на 3+.
Чому? Як на мій смак за солодке, потрібно менше цукру, і запах цитрусових сильно перебиває смак і запах груш :unknow
Краще робити без апельсина, і тільки маленький лимон. Я давала і апельсин і лимон без шкірки.
Але так для колекції варення підійде, все ж щось інакше чим завжди :)
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 01 Вересня 2013, 20:42:22
Шкода, що такий невдалий експеремент :(
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 01 Вересня 2013, 21:02:24
на то ж він і експеримент, варення не пропаде, ми його скоро згамаємо.  :)
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 02 Вересня 2013, 09:13:40
на мій смак за солодке, потрібно менше цукру
З цукром нічого не придумаєш, інакше зіпсується варення.
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 11 Вересня 2013, 11:34:39
Потрібна допомога досвідчених "маринувальників" грибів :) Хто має перевірені рецепти? Вчора мені підкинули 10 кг білих грибочків, хочу пару баночок закрити.
Відповідь від: 11 Вересня 2013, 11:32:32
Дехто каже, що їх трбеа 4 годиди  :o варити попередньо. В неті читала, що достатньо і 40 хв.  :unknow
Відповідь від: 11 Вересня 2013, 11:34:00
Ото написала. "треба 4 години" :)
Назва: Консервування
Відправлено: yurko від 11 Вересня 2013, 11:41:02
Та ну. То щось довго. Вони від того м'якші не стануть.
Я раз робив маслюки. Варив 20 хв. вже в маринаді у банках з закатаними кришками (і скобами, щоб не стрілили). Оцет яблучний.
Через кілька місяців при відкритті кришки був приємно вражений відсутністю запаху оцту!
Гриби мабуть можна було б навіть підсмажити.
Оцет правда був домашній. Ну і маслюки то не білі. Мариновані маслюки значно смачніші.
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 11 Вересня 2013, 11:52:47
На жаль маслюків не принесли. Я їх також більше люблю :)
Назва: Консервування
Відправлено: hacjka від 11 Вересня 2013, 14:06:50
 :=)нині назбирав купку маслюків(по дорозі з лісу вже валили)
будем пробувати мариновані(чесно,ще не ів іх)
самі смачні гриби які я колись пробував -це солені Грузді!!!
 :Pсмакота!!!
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 11 Вересня 2013, 14:34:34
Солені грузді то взагалі - вищий пілотаж :) Як закуска саме то. Головне правильно їх приготувати. наш завгосп якось виставлявся за днюху, то приніс грузді власного приготування. Я довго не могла зрозуміти чи то хтось розслабився, чи роззувся. Такий амбре був  :=)
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 11 Вересня 2013, 18:40:45
 рік явно грибний :)
гриби я тільки сушу, і морозила трохи :)
закривати не вмію і не берусь  :)
Назва: Консервування
Відправлено: yurko від 11 Вересня 2013, 20:07:50
Головне правильно їх приготувати.

Во-во.

Там або все, або нічого!
Раз спробували - більше не пробуєм. То треба мабуть бути москалем у доброму сенсі  :=)
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 11 Вересня 2013, 20:39:41
Гриби вже в процесі :) Частину вчора заморозила. Частину сушимо. З рештою розважаюсь маринуванням. Наразі варяться.
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 16 Вересня 2013, 19:06:03
Ірунцю, і мене таке щастя як гриби чекає. Ану кинь рецептик грибочків. :)
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 23 Вересня 2013, 23:43:07
Рибка, щось я одразу не побачила твій пост тут. Знову з грибами вожусь, підкинули ще 5 кг. Я вже навіть спробувала своі мариновані нрибочки (і вижила  :=) ). Тому сміливо ділюсь рецептом. Мені на смак якраз такі, як я люблю. В міру солені і з оцетом без перебору, в результаті до споживання можна навіть не приправляти більшше нічим.
Грибочки ріжемо на куски не дрібні, бо уварюються. Заливаємо в кастрюлі водою та ставимо варитись, не забуваємо додати ч.л. лимонноі кислоти. Першу воду зливаємо, довівши до кипіння, потім вже варимо у новій воді, підсоленій, 40-50 хв. Готовність визначаємо по тому, що перестає утворюватись піна (іі треба збирати) та гриби осідають на дно.
Рецепт маринаду: на 1 л води 2 ст.л. солі, 1ст.л. цукру, 100 гр оцету 9%, 5-6 горошин духмяного перцю та так само чорного горошком, трошки гвоздики, 2-3 лавр.листки. Доводимо ло кипіння.
 А тепер у нас 2 варіанти. 1) Або заливаємо даним маринадом гриби у банках простериоізованих ( я мию содою та сушу в духовці), 2) або проварюємо гриби ще 10 хв. в маринаді та роприділяємо це все по банках (насиченіший смак виходить). В банки ще даю по зубчику часнику. Пастеризую (чи то стерилізую))) це все 40 хвилин і закатую. Перевертаю, як і будь-яку іншу консервацію, догори дригом, накриваю ковдрою і лишаю охолоджуватись.
Відповідь від: 23 Вересня 2013, 23:27:40
Видно та грибна епопея не дасть мені до груш добратись)))
Відповідь від: 23 Вересня 2013, 23:28:36
Ще поділюсь секретом тривалого зберігання сушених грибів.
Необхідно грибочки помістити у склянну ємкість (найкраще в банку), посипати сіллю (без фанатизму, як треба досолите при приготуванні), накрити листком паперу звичайного друкарського, та капроновою кришкою. Перетрусити (щоб сіль розприділилась рівномірно) та залишити в сухому місці до потреби :)  Ні тобі мошок різних, ні вологи. Можна так до 2-х років зберігати (якщо получиться). :)
Відповідь від: 23 Вересня 2013, 23:42:16
Содіваюсь, Рибка, що я встигла до Твоєї грибної епопеї  :frend
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 24 Вересня 2013, 12:11:48
Я вже одну партію закрила, і теж спробували, ніби всі живі :=)
Єдине на наш смак можна ще трошки солі і оцту, робила схожим способом.
Чистили, раз варили, другий раз варили в підсоленій воді  і маринад такий же :). Банки мили і сушили в духовці.
Далі зливали всю воду з грибів, заливали маринадом,і закатували. потім це все вже не стерелізували, ніби ще не вистрілило.

Сьогодні Юрка тато знову їде на гриби :=), так що нова серія :=)

Іра, дякую за рецепт :frend
Назва: Консервування
Відправлено: yurko від 24 Вересня 2013, 12:51:10
Так. Фон Додо Сарумат сказав, що тре ще оцту  :=)
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 24 Вересня 2013, 16:08:50
Єдине на наш смак можна ще трошки солі і оцту, робила схожим способом.
Я перших пару банок зробила без варіння грибів в маринаді (їх за все ще не пробувала). А от ті, що проварились в маринаді 10 хв. досить насичені на смак вийшли. Зрештою, якщо бракує оцету, то ним можна приправити додатково, з сіллю вже так не вийде.
Відповідь від: 24 Вересня 2013, 15:59:24
Можеш ще насушити. Якщо духовка електрична, то цей процес взагалі не складний буде. А умови тривалого зберігання я описала раніше. Ще частину грибів я просто заморозила відареними.
Відповідь від: 24 Вересня 2013, 16:08:11
Фон Додо Сарумат
Юрко, то Ти так себе величаєш?  :)
Назва: Консервування
Відправлено: yurko від 24 Вересня 2013, 16:32:14
та ні. то регалії мого тата  :=)
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 24 Вересня 2013, 18:16:54
ми маємо сушку електричну, то сушимо трохи, і ще я морожу гриби. ну і звісно маринуємо.  :)
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 24 Вересня 2013, 20:01:40
ми маємо сушку електричну,
Ну ви круті :) Сушкою звісно ж набагато ліпше. В мене цього року перший раз такий потік грибів. Думаю, і надалі буду практикувати маринування, сушіння. То врешті-решт треба буде і собі таку сушку придбати, недорго та зручно.
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 25 Вересня 2013, 12:06:11
Цікаво про грибочки.

Варто йти по гриби. Дієтологи переглядають твердження про те, що гриби - швидше шкідливий, аніж корисний продукт у нашому раціоні. Доведено, що плодові тіла цих напіврослин-напівтварин, які ми власне і називаємо грибами, містять унікальні корисні речовини і за своїм впливом на людський організм не мають собі рівних. Треба лише знати, що, для чого і як збираєш, готуєш та їси.

 

Що таке природні БАДи

Те, що за харчовою цінністю гриби не поступаються м'ясу, овочам та фруктам - усім укупі, у медичних колах відомо вже більше півстоліття. Гриби обґрунтовано вважають джерелом біологічно активних речовин. Важливо, що ті практично не втрачаються після обробки - сушіння, варіння або смаження.

Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, ферменти, вітаміни групи В, С, Е, провітамін D, тіамін, рибофлавін, ніацин і пантотенову кислоту. А також мікроелементи - солі магнію, заліза, калію, кальцій, рідкісні - йод, селен, мідь, цинк. За вмістом фосфору гриби поступаються лише морській рибі. І є єдиними продуктами нетваринного походження, що містять значну кількість вітаміну D, необхідного для наших кісток.
У грибах 1% жиру, вони низькокалорійні – це зробило їх популярними серед вегетаріанців та в дієтичному харчуванні. Лецитин, що міститься в грибах, перешкоджає накопиченню в організмі холестерину, тому вважається, що гриби корисні при серцево-судинних захворюваннях, ожирінні та порушеннях обміну речовин. Нерозчинна клітковина грибів ефективно виводить шкідливий холестерин, токсини з кишечника і сприяє нормальній роботі шлунку, відзначає лікар-дієтолог Оксана Маланюк.

Гриби містять бета-глюкан, який зміцнює імунітет, підвищує захисні сили організму. "Саме тому гриби є обов'язковим продуктом харчування під час строгого посту, коли імунітет дещо послаблюється", - пояснює спеціаліст. Також відомо, що потужний антиоксидант ерготионеїн, який міститься у більшості грибів, може допомагати людям з онкологічними захворюваннями.

Відтак деякі дієтологи виступають навіть за виділення грибів у категорію суперпродуктів. І доводять, що природні БАДи при регулярному вживанні здатні запобігти навіть таким  грізним патологіям, як рак або діабет, атеросклероз або гіпертонія.



Які вони, лісові цілителі?

Серед лісових грибів особливо корисні лисички. Унікальна властивість цих грибів - вони єдині не накопичують тяжкі метали та радіонукліди. В лисичках міститься надзвичайно багато вітамінів, амінокислот і різних мікроелементів. Причому каротину в цих грибах стільки ж, як у моркві. А вітаміну В більше, ніж у дріжджах. Лисички покращують загальний стан слизової оболонки, підвищують стійкість організму до інфекційних захворювань. Є дані, що регулярне вживання цих грибів сприяє поліпшенню зору і є доброю профілактикою очних хвороб.

Лисички допомагають у роботі печінки, а також мають антигельмінтну дію. Гриби містять речовину хіноманнозу, яка обволікає капсули яєць стрічкових глистів і розчиняє їх разом із вмістом. У народній медицині лисички використовують для очищення печінки і відновлення пошкоджених клітин підшлункової залози.

Король грибів - білий гриб, або боровик - стимулює обмін речовин. Вважається, що юшка з сушених білих грибів за енергетичною цінністю більш поживна, аніж м’ясна, зокрема куряча. Білий гриб - другий у родині з 3000 їстівних грибів за вмістом вітамінів і мінералів. Особливо багато в ньому вітаміну D. Також у тканинах боровика міститься антибіотик, тому його часто використовують як допоміжний засіб у лікуванні шлунково-кишкових інфекцій і... туберкульозу.

У 100 г осінніх опеньків - добова доза цинку й міді. Крім того, опеньки вважаються бактерицидними й ефективними проти патогенної кишкової палички та стафілококів. А в народних рецептах їх рекомендують від закрепів - як легке проносне.



Маслюки містять смолянисту речовину, яка знімає гострий головний біль і мігрені, а також допомагає при подагрі. Грузді мають властивість "чистити" нирки - сприяють виведенню піску, перешкоджають утворенню каменів. Тому їх використовують у комплексній терапії сечокам’яної хвороби. А гриб сморчок здавна використовувався для лікування старечої далекозорості і катаракти - завдяки властивості зміцнювати очні м'язи.

Підосичники, або червоняки, мають вищу, аніж у інших грибів, здатність поглинати речовини із зовнішнього середовища. В тому числі і шкідливі, якщо ростуть біля автотрас чи промислових підприємств. Збираючи їх, наголошує дієтолог, слід особливо вважати на чистоту місця. Зате зібрані в екозоні червоняки можна використовувати для виведення з організму різного роду токсинів.

Останнім часом обговорюють цілющі властивості японських грибів - шиітаки, маітаке та рейші. Лікарі помітили, що люди, які вживають ці гриби, майже не хворіють на рак шлунку. Проведені дослідження науково підтвердили цей факт. Виявляється, гриби блокують розвиток судин пухлинної тканини, по яких постачається до неї харчування. Опинившись без живлення, пухлина не розростається. Подібний ефект мають і наші гриби. Доведені протипухлинні властивості гливи звичайної.

Коли рахунок на години

Користь грибів багато в чому залежить від того, як їх зберігають і готують. Свіжі гриби потрібно використовувати або переробляти відразу ж – інакше вони зіпсуються, застерігає дієтолог. Вже через 4 години починається розпад тканин гриба - розкладаються білки. Якщо гриби довго зберігати необробленими, вони стають живильним середовищем для мікробів. Не всі з них гинуть при кип’ятінні чи варінні.

Сушені гриби потрібно зберігати в сухому темному місці нанизаними на нитку, а якщо передбачається тривале зберігання – закупореними в скляні банки. Мариновані та солоні гриби зберігають у холодильнику. Термін зберігання грибів – не більше року: з часом вони втрачають корисні властивості.

Гриби як їжа добре поєднуються з рослинним і вершковим маслом, сметаною, цибулею і зеленню. Гірше - з крупами, і зовсім зле - із борошняними виробами й картоплею, яка містить багато крохмалю. Важливо правильно готувати гриби. Якщо їх не доварити або не досмажити, можна отримати гострий розлад шлунку.



При всіх своїх корисних властивостях, гриби важко перетравлюються людським організмом, оскільки містять хітин. Тому страви з грибів протипоказані дітям до трьох років, наголошує Оксана Маланюк. Дітям з хронічним гастритом, захворюваннями печінки і нирок гриби не рекомендуються взагалі. Слід вважати, що до складу грибів входять рослинні волокна, які іноді викликають подразнення слизової шлунку. Тому гриби підходять не всім. Окрім того, через складне засвоєння білка рекомендується вживати грибні страви не частіше, ніж раз чи два на тиждень.

По лісі - з рулеткою і лупою

Слід збирати в їжу тільки ті гриби, які виросли на екологічно чистому ґрунті, відзначає лікар-дієтолог. Інакше смертельно небезпечним може бути навіть їстівний гриб. Лісові гриби можна збирати не ближче, ніж за 700-1000 метрів від автошляхів і на відстані понад 35-50 км від міст і промислових підприємств. 

Отруїтися можна і через вживання старих і зіпсованих їстівних грибів. Категорично: в їжу придатні тільки молоді і незіпсовані гриби. Не можна збирати в'ялі, червиві гриби, гриби з клубовидними потовщеннями чи нальотом. Також не варто купувати консервовані гриби, які пропонують вздовж трас чи на ринках. Ніякий вид кулінарної обробки не може зруйнувати отрут, які містяться в грибах. Відтак не відповідають дійсності твердження, що небезпечні гриби мають неприємний смак і запах, що головка цибулі буріє, а срібна ложка темніє при варінні з такими грибами.



Якщо гриб викликає хоча б найменший сумнів, не варто його брати. Вважайте на те, що більша частина їстівних грибів має отруйних "двійників". Не можна їсти гриби сирими, наголошує Оксана Маланюк. Слід затямити, що навіть кваліфікована, але несвоєчасна медична допомога не може запобігти руйнівним процесам, що їх викликають в організмі людини отрути, які містяться в грибах.


Відповідь від: 25 Вересня 2013, 12:05:50
Взято звідси http://pravda.if.ua/news-44714.html
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 28 Вересня 2014, 12:33:24
Цього року в мене з консервуванням "довготривалий роман" :)
З того всього, що позакручувала, хочу поділитись 2 простими рецептами, що не потребують стерилізації  :=)

ЛЕЧО
Лечо я страшенно люблю. Можу літрову банку сама за раз з'їсти ))))
В неті є безліч різних рецептів.Мені сподобався ось цей, з невеличкими правками.
помідори - 4 кг
перець (я беру і червоний, і жовтий) - 5 кг
цукор - 1 скл. ( в мене мірний стакан, 200 гр)
сіль - 2 ст.л.
росл. олія - 1 скл. (200 гр)
оцет 9% - 2 ст.л.

Помідори ошпарити, зняти шкірку (я ще й зернята повиковирювала, не люблю, коли вони трапляються в консервації), прокрутити в блендері чи м'ясорубці (принципової відмінності немає)
Додати в цю массу цукор, сіль, росл. олію і поставити на вогонь. Довести до кипіння, додати порізаний перець (я різала не крупними кусочками) і варити 15 хв. З приводу варіння в усіх рецептах зазначено 30 хв, але як на мене, це забагато, перець буде як розмазня. В кінці додати оцет, перемішати, виключити та розкласти по банкам і закатати. Стандартно перевернути до повного охолодження. Все дуже просто. З зазначеної кількості продуктів в мене вийшло 10 банок по 725 гр. та 2 по 500.
(http://i61.tinypic.com/o8tnjc.jpg)

БАКЛАЖАНИ ПО-ГРУЗИНСЬКИ
(http://i62.tinypic.com/zx64bn.jpg)
Грузинську кухню я дуже поважаю. Не знаю чи роблять грузини саме такі баклажани, але цей рецепт, трішки мною відкорегований, видається мені найбільш наближеним до автентичного))

Отож, з розрахунку на невелику порцію (я брала всього в 4 рази більше, і вийшло 5 банок по 725 гр. та 4 по 1 л., робила в два заходи, оскільки кастрюль гігантських не маю)

баклажани - 1 кг.
солодкий болгарський червю перець - 500 гр
росл. олія - 100 гр.
часник - 1 головка
гіркий перець 1 шт.
сіль на смак ( я додавала, як до аджики 2 ст.л. на 1,5 кг перцю)
зелень - по бажанню

Баклажани помити, порізати на невеликі частинки. Шкірку я не чищу (не люблю лисі баклажани, якісь вони некрасиві)). Щедро посолити та залишити на 2 год., щоб вийшла гіркота. Потім промити і обсмажити до румяної скоринки.
Перець помити, порізати, прокрутити на мясорубці разом з часником та гірким перцем (я гіркий перець не давала, в мене є концентрат Табаско, пару капель на кастрюлю заміняю пару перчин))). В массу з перцю та часнику додати сіль, цукор, олію та оцет і на вогонь. Прокипить 5 хв і додаємо баклажани. Протушуємо хвиилин 15. В кінці я додала свіжі кінзу та базилік (від ароматів ледь слиною на вдавилася))). Рокзладаємо по банках та закатуємо. Стандартно перевертаємо до повного охолодження.
Рецепт мені сподобався відсутністю помідорів у ньому :) Зрештою справжня грузинська аджика також помідорів не містить :) Дуже швиденько готується.
(http://i61.tinypic.com/dm3887.jpg)
Назва: Консервування
Відправлено: quicksilver від 28 Вересня 2014, 12:53:17
оого го, скільки всього нямного  :) :good
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 28 Вересня 2014, 22:49:15
йомайо. ото газдиня :bouquet: :good
у мене цього року теж любов з закрутками.
Ми закрутили варення з смородини, агрусу, аличі. слив, вишень.
пару компотів з черешень, ожини та персиків.
Ну і звісно грибів 18 банок пів літрових, помідорки мариновані то огірки, помідоровий сік.
Рецепт лечо видався смачним, як буду мати натхнення то ще цього року пару банок закручу.
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 29 Вересня 2014, 15:49:50
Я завтра знову Лечо буду робити))) Дорвалась :) Біда лиш в тім, що в принципі не дуже є де тримати. Добре, що спільний відгороджений коридорчик з сусідами (сподіваюсь не будуть свистіти в мене)  та й на територію двору нашого будинку навіть собака не пробереться:=)
Відповідь від: 29 Вересня 2014, 15:40:13
Ще такий варіант робила :) Так само просто, якби не одне "але" Стерилізація  :evil Зрештою, якщо є посуда велика, то не так страшно.

(http://i59.tinypic.com/bjao2s.jpg)

Овочі будь-які, а маринад ось такий: на 3,5 л води 400 гр оцету, 400 гр цукру, 4 ст.л. солі + перець духмяний та лавровий листок.  Залила гарячим маринадом підготовлені овочі в банках, простерелізувала та й усьо :)
З овочів я взяла цвітну капусту, броколі, кабачок, цукіні, цибуля біла та порей, слива, часник, зелень, болгарський перець та перчик чілі, морква (для кольору пару кружочків на банку).


Відповідь від: 29 Вересня 2014, 15:47:08
Ну Ти і  варення накрутила)))) Сливове я теж люблю, але за всю зиму можу тільки одну баночку відкрити. Якось зробила на зиму 3 чи 4 банки грушевого кампоту, так одну банку тільки і дістала з підвалу)) Щось ніхто в мене не виступає по тому  :pardon
Назва: Консервування
Відправлено: hacjka від 29 Вересня 2014, 16:14:04
 :=)слинка на роботі залила клавіатуру........... :good
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 30 Вересня 2014, 00:07:24
закрутила пів порції "лечо", завтра певно ще піду по кришки та овочі :)
скажу що я в шоці, мала 50 кришок і жодної вже нема  :) це за цей рік кілько накрутила як ніколи.  При тому що варення закривала єврокришками.
Просто пішла в магазин глянула на ціну тих маринованих огірків, помідорів, аж зле стало, та й не таке смачне як домашнє.

Відповідь від: 30 Вересня 2014, 00:05:54
Іра, а то тобі того маринаду вистачило на всі банки з овочами, то я про асорті питаю.
А скільки ти маринувала то все?
Добре що у нас підвал є. :=)
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 30 Вересня 2014, 23:44:12
Я якось тих овочів навмання набрала. Кабачків 3 кг, капусти цв. 2 головки і т.д. Маринаду здається 2 чи 3 порціі пішло.
Відповідь від: 30 Вересня 2014, 23:35:17
Позакидувала то все сире в банки, залила маринадом та й одразу стерилізувала з розрахунку 15 хв. на 0,5 л. Та й усе. То асорті вже можна саоживати десь в кінці листопада, щоб добре промаринувалось та наситилось змішаними смаками.
Відповідь від: 30 Вересня 2014, 23:39:18
На асорті в мене в хід пішли навіть 3 літрові банки, а думала, що літрових набрала з запасом)))) в результаті - здається 20 з лишнім літрів асорті  :=)
Назва: Консервування
Відправлено: Сонечко+ від 01 Жовтня 2014, 14:39:48
Молодці дівчатка  :good !
Хтось консервує перці цілими, щоб потім можна було їх для фарширування використовувати? А компот з кабачків?
Назва: Консервування
Відправлено: advokat від 01 Жовтня 2014, 17:44:22
Про перці не знала такого,  завжди взимку можна купити в 3 рази дорожче для фарширування))))  А кампоти я вже не кручу.  Знаю, що роблять з кабачком та з аличею жовтою( тоді кабачок ніби-то нагадує на смак ананас). Якби в мене хтось любив ті компоти,  я б хіба березовий сік закривала.  Дуже цікавий смак, коли туди додають барбарисову цукерку( 1 шт. на 3 л.) або шкірки від апельсинів.  Так в принципі і з аличі кампот можна міксувати.:)
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 22 Вересня 2015, 22:58:45
хочу файно подякувати Адвокат за чудові рецепти. Цього року маринувала гриби, та закривала помідорки та лечо за рецептами від Іри, все вийшло на вищому рівні. :good :good :good
Назва: Консервування
Відправлено: Рибка від 25 Серпня 2016, 17:04:09
Я знову хочу подякувати Адвокат за чудовий рецепт маринованих помідорів. Користуюсь вже пару років ним, задоволена.
І лечо дуже-дуже смачне. Я так вам скажу що за рецептами Ірини можна сміло робити закрутки, якість гарантована :) :good
Назва: Консервування
Відправлено: yurko від 25 Серпня 2016, 17:11:38
Фото в студію!  :dopovid
Назва: Консервування
Відправлено: yurko від 25 Серпня 2016, 17:12:38
Advokat
Остання активність:  26 Травня 2016, 09:53:02

 :( :( :(
Назва: Консервування
Відправлено: ББА від 25 Серпня 2016, 20:51:45
Ти дивись . Рибка за твоєю спиною щось там мутит !!!
Назва: Консервування
Відправлено: yurko від 25 Серпня 2016, 21:38:18
Таке може мутити  :=)