Вільний форум міста Калуша Вільний форум міста Калуша 08 Лютого 2012, 23:41:56
Щоб згорнути/розгорнути чат, натисніть тут >> *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь.

Новини на Інформаційному порталі Калуша

- Ігор Очкур: “Продавати землі міста і майно громади — вкрай неефективно”
- Міський бюджет Калуша минулого року — не виконаний
- Доки тріщатимуть морози вода подаватиметься за графіком
- Міська рада затвердила дві комунальні програми
- Чи потрібен Калушу Генплан?
Форуму 4 роки 7 місяців 7 днів Новини: На форумі працює Ігрова Кімната

Початок   Допомога Пошук Галерея Увійти Реєстрація Ігри Правила  
Сторінок: [1] 2   Вниз
  Друк  
Автор Тема: Історичні місця міста Калуша (потрібна допомога)  (Прочитано 3327 раз)
0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.
NetomaN
« : 28 Жовтня 2008, 20:53:11 »

Суть полягає в тому що є фотографії історичних мість у м.Калуші і потрібно спочатку згадати що за місця, де знаходяться, і саме головне потрібна історія в декількох реченнях по кожному об'єкту. Актуально максимум до 8.20 завтра. Чекаю допомоги Калушани)

Відповідь від: 28 Жовтня 2008, 20:49:36
1. Народний дім
2. Костьол
3. Калійний завод (житловий будинок)
4. Колишня адмін споруда Калійного комбінату
5. Міська рада
6. Будинок одного з братів Фільчинських
7. Музична школа №1
8.
9. Концертний зал (погорілий)
10. Ратуша
11. Колишній соцзабез (біля Фуршету)

Якщо щось неправильно виправте, актуальна історія цих місць
Записаний

yurko
« Відповідь #1 : 28 Жовтня 2008, 20:56:25 »

Восьме - то підїзд будинку у якому розташований магазин Букініст.
Записаний

NetomaN
« Відповідь #2 : 28 Жовтня 2008, 21:03:33 »

yurko - спасибі, ще залишилось знайти історію цих місць, буду вдячний якщо хтось допоможе  Дружбани
Записаний

yurko
« Відповідь #3 : 28 Жовтня 2008, 21:58:37 »

Не зовсім зрозумів якого роду коментарі потрібно написати, але щось напишу.
1. Цей напис дійсно знаходиться під конусом флюгера Народного дому м. Калуш. В той час було прийнято залишати подібні написи на відомих у місті і визначальних будівлях, мабуть для нас нащадків старалися. Подібний напис є і на церкві св. Архистратига Михайла. Сама фраза, "Тарасови Шевченкови" говорить, що присвятили будівничі і фундатори цю будівлю саме  пам'яті поета,
який для галичан завжди був символом щирого українця.
2. Костел (польською kościół - косьцьол) св. Валентина (до речі дуже прикольно, що саме покровитель закоханих є патроном Калуща) є однією з найстаріших будівель нашого міста. Про його історію, як і загалом про історію міста читайте на нашому сайті http://www.kalush.info/modules.php?name=Pages&go=page&pid=11
3. Це дійсно житловий будинок від Калійного заводу. Треба сказати, що працівників на Калійному було досить багато, але керівні посади обіймали лише поляки. У будинках "близнятях" верхівка одного з яких показана на фото жили керівники вищої ланки Калійного. Тоді їх просто, але з повагою називали - інженери. Зараз словом інженер нікого і не здивуєш і не дуже похвалиш, а тоді, на початку минулого століття людей з технічною освітою дуже поважали, а тому і збудували такі гарні просторі будинки з висотою стелі понад 3,5 м. Шкода, що зараз їх зовнішній вигляд не милує око. Але вони навіть не є пам'ятками архітектури місцевого значення. А з памятками ви і самі бачили на форумі як у нас поводяться. Знімають дах і спокійно чекають поки останні просто розваляться, щоб потім з "чистою совістю" знести.  Ганьба Ганьба Ганьба
Навіть депутати не в силі якось вплинути. Але і ми винні, бо надто кволо протестуємо.
4. А це ратуша Калійного. Колись було прийнято, що над будинком управи міста (магістрату), а по сучасному - міської ради, повинен був бути годинник і називалося все це - ратуша, ратуш. Всі знають Франківську ратушу. У нас скромніше.
Там було управління Калійного. А зараз будівля належить ТзОВ "Техмаш" яке має на калійному своє ливарне виробництво (цех). Раніше, коли справи у заводу йшли краще, ратушу відреставрували і запустли годинник. Приємно було чути як він відбивад години. Зараз - як і все решта у місті - ніяк. Сумний
5. До свого встиду не можу нічого путнього розповісти про будівлю теперішньої міськради. Будинок теж старий, навпроти його і чуть нижче (позаду музичної школи, де колись був пам'ятник Івасику Телесику) був будинок Староства (від слова староста), то було щось на зразок суду. Про нього теж можна прочитати у книгах по історії міста, а залишки фундаменту можна бачити і зараз.
А ще в минулому, десь у районі між будинком мерії і тим де зараз СБУ (лівіше від мерії) був королівський мисливський замок.
У нашій уяві при слові замок вимальовується щось велике, з баштами і бійницями, але відвідавши Німеччину, я зрозумів, що словом замок називають не лише середньовічні фортифікаційні споруди, але і просто муровані споруди, на кілька поверхів, гарно зроблені, які на відміну від хатинок простих людей виглядали як палаци.
Відповідь від: 28 Жовтня 2008, 21:25:33
6. Не просто один з будинків. А приміщення ливарні дзвонів тобто по теперішньому - безпосередньо виробничі потужності ливарного заводу. Історія пов'язана за ним теж досить сумна, як і більшість.
На фронтальній стіні, якраз під місцем зображеним на фото було живописне панно на якому зображувалася якась сцена повязана ії підійманням дзвона чи його значущості. Тут в силу недостатнього віку я не допоможу. Я особисто бачив то панно перед тим як його заліпили безликою кахельною плиткою із зображенням троїстих музик, але оскільки мені тоді було мало-мало рочків, то сенсу малюнку я не розумів. Запам'яталася лише експресія .
На щастя маємо малюнок п. Гаталевича. Можливо він, як чоловік від мене старший, пам'ятає більше. Ось він

Правда тут nt; мало що зрозуміло. Але повірте - не звернути увагу на зображення було просто неможливо.
Оскільки малюнок на думку партійних функціонерів того часу мав яскраво-релігійне змістове забарвлення, його вирішили просто заліпити іншим зображенням. Чи нове зображення претендує на звання витвору мистецтва судити можна думаю по тому, що мало хто з калушан зараз зможе відповісти на питання: "А що саме зараз там намальовано?".
7. Так саме музшкола. А колись там був Технікум, а за Польщу суд. Стару фотку можна бачити на гол. сторінці сайту.
8. Кажись я вам набрехав. То може бути  підїзд "Дому Фельчинських", що навпроти муз. школи. Помилитися не важко, бо У домі де зараз букініст тед подібний напис, але рік здається інший. Ще дата закінчення будівництва вказана у під'їзді будинку, що біля магазину "Рожевий фламінго", по вул. Грушевського ну і ще декількох. Звідки я знаю? Бо у моєму підїзді теж написано 1937. У 1939 почалася війна, тому будинок і досі залишився непоштукатуреним, про що я особисто не шкодую, бо як виявилося це практичніше і надає йому неповторного вигляду. Ми його лагідно називаємо "Замок Броуді".
9. Ну так. Погорілий театр, гг, подякуймо нашим "культурним" студентам. Хоча оф. версія погана електропроводка, але я не надто у це вірю, бо напередодні якраз були новорічні вечорниці, решту не важко уявити.
Так от за Польщі то був "Сокіл" народний дім польської громади. Німецька громада через невелику чисельність і спільну віру, а також ополячення ходила туди ж. Там був перший у місті кінотеатр. Решта - читай історію Калуша.
10. Дійсно. Міська ратуша. З усіма витікаючими...
11. О, собез, перед тим позавідомча охорона (підрозділ міліції). А під час DDD там була торговельна школа. Цікавий заклад, описано у газеті "Вікна", номер не підкажу, шукати треба, але на їх сайті може бути.
 А знаєте, чому такий ракурс зйомки?
Бо там більше нічого знімати крім того кута!!! Будинок валиться, як я вже писав раніше. Скоро не буде про що писати.

Радий був допомогти.
Розраховую на часткове використання на джерело www.kalush.info    Підморгую
Записаний

NetomaN
« Відповідь #4 : 28 Жовтня 2008, 22:14:03 »

yurko дуже тобі вдячний, ти мені сильно допоміг  Дружбани
Записаний

Емі!
« Відповідь #5 : 29 Жовтня 2008, 11:59:51 »

NetomaN, з твого боку є не чесним отаке-то, ти пішов найлегшим шляхом, взяв, заліз на форум і відповіли люди замість тебе.... А якже чесна гра?? Ти просто напросто хочеш здобути перемогу найлегшим шляхом, так не мож.....
Записаний

Емі!
syddia
« Відповідь #6 : 29 Жовтня 2008, 13:26:29 »

А шо у Вас там якісь патріотичні конкурси-завдання до святкування 90-річчя Листопадового зриву?
Хто орагінізовує - СУМ чи Пласт?

NetomaN, з твого боку є не чесним отаке-то, ти пішов найлегшим шляхом, взяв, заліз на форум і відповіли люди замість тебе.... А якже чесна гра?? Ти просто напросто хочеш здобути перемогу найлегшим шляхом, так не мож.....
Для спревадливості можеш дати організаторам змагань (конкурсу) ссилку на дану тему. Підморгую

Оскільки ця тематика така патріотична, то в цих заходах має бути задіяний і наш форумець ЛЕСИК. Посмішка
Записаний

Найрухливіша частина в машині - це жінка. Вона ж найшумніша, часто ламається і постійно потребує уваги... Посмішка
NetomaN
« Відповідь #7 : 29 Жовтня 2008, 14:47:45 »

Емі! чому ж цей варіант найлегший вам ніхто не забороняй йти до вчителів з історії і також питати  Крейзі
кожен крутиться як може) тим більше що завдання на руках є....то чому б і ні?
Записаний

yurko
« Відповідь #8 : 29 Жовтня 2008, 19:29:05 »

Я думаю, що сенсом всіх тих ігр повинне бути прививання молоді любов до рідного краю і зокрема міста.
Я з свого боку стараюся робити те ж саме, для того і був створений форум і сайт.
Одне точно чесно, заходьте на сайт і скачуйте книжки по історії міста.
А я ще якось зберуся із силами і почну історичну кімнатку, де буду перерозповідати лінивим форумцям цікаві історії.
Записаний

NetomaN
« Відповідь #9 : 29 Жовтня 2008, 19:54:03 »

згідний з Юрком, хіба сенс в грі? в свої 17 років я знаю дійсно дуже мало про своє місто, а завдяки цьому що він написав я почерпнув цікавої і точної інформації, так що не будьте  Москалі  Крейзі
Записаний

Емі!
« Відповідь #10 : 30 Жовтня 2008, 15:56:13 »

Організатором даного дійства є калуська якаст рада і Пласт, Лесик є виховником даної пластової частину у м Калуші, тому він є задіяний в цьому, і здається що він складав ці завдання... NetomaN "так що не будьте     Москалі" ти це про кого? syddia Це дійство передбачає собою дві частини(етапи), перший етап уже відбувся...він тривав 3 дні, і за ці дні команди шкіл, а їх було 12, отримали це завдання яке виставив NetomaN , кожна команда мала найти ті точки, сфоткатись біля них, чи просто їх, але щоб була дата... ну і написати про них якусь інформацію, короткі відомості... другий етап відбудеться в суботу 01.11.2008 року в 14.00, біля памятника Т.Шевченку .... Отаке то
Записаний

Емі!
yurko
« Відповідь #11 : 01 Листопада 2008, 16:10:24 »

Мав нагоду бачити, як ціла купа дітей, вдягнутих у білі балахони (футболки) бігають старою частиною міста. Я спершу здалека було прийняв їх за ку-клукс-клан, або якесь біле братство. Але підійшовши ближче і побачивши як у дітей горіли очі від задоволення, я зрозумів, що то мабуть і є той другий етап. Дуже кортіло підійти і чимось допомогти, але думаю зараз ще скажуть "Вуйку, ану йдіть звідси! Не мішайте нам..." 
Одним словом організатори - молодці. Це ж треба таке придумати, а потім ще заразити ідеєю молодь. Супер! Респеркт Лесикові.

А то що на фото №8 то таки дійсно третій підїзди дому Фельчинських, той що примикає до "Веселки".
Я ходив перевіряти  Стидно
Записаний

NetomaN
« Відповідь #12 : 01 Листопада 2008, 16:27:17 »

г.......ти також запалився Юрко) доречі хто там був напишіть що і як  Посмішка
Записаний

ціта
« Відповідь #13 : 16 Листопада 2008, 21:56:29 »

Хотіла додати по №5 будинок міської ради
Як я знаю,  там раніше до 1939 року на 2 поверсі був банк, а на 1- пошта. Посмішка
Записаний
yurko
« Відповідь #14 : 23 Вересня 2009, 13:18:25 »

Багато хто про то чув, дехто і бачив, але явище і справді залишилося просто забутим і недослідженим.
Маю на увазі випадково розкопаний ще за совітів підземний хід.
Зважаючи на те, що колись були плани зробити вул Бандери пішохідною були б тоді шанси таки розкопати той хід і дослідити.
Ось стаття на нашому сайті http://kalush.info/modules.php?name=News&file=article&sid=34 яка пробудила тему.
Що думаємо з приводу?
Записаний

syddia
« Відповідь #15 : 20 Жовтня 2009, 11:35:36 »

Ось натрипив на цікавий реферат про історію нашого міста. Там трохи все сумбурно описано, але гадаю почитати цікаво. Посмішка
Робота до диференційованого заліку на тему: “ІСТОРІЯ РІДНОГО КРАЮ”
Записаний

Найрухливіша частина в машині - це жінка. Вона ж найшумніша, часто ламається і постійно потребує уваги... Посмішка
лесик
« Відповідь #16 : 13 Січня 2010, 13:13:42 »

Хм, навіть не знав, що той захід який я організовував, залучив до себе стільки народу))0
Тре буде троха фоток вивісити з нього.
Записаний

Терпи, терпець тебе шліфує
лесик
« Відповідь #17 : 25 Січня 2010, 22:00:50 »

Ось обіцяні знимки

1. Всі учасники Теренового Змагу  присвяченого до 90 річниці  Листопадового чину

2. Учасники в роботі))) Посмішка

3. Жваве обговорення
Записаний

Терпи, терпець тебе шліфує
yurko
« Відповідь #18 : 25 Січня 2010, 22:35:06 »

Прикольно. І ідея дуже прикольна була. Молодець!
Записаний

ЯЯ
« Відповідь #19 : 26 Січня 2010, 20:49:26 »

Дещо знайшла у неті, короткий фільм про історію Калуша виробництва Коломийського ТБ

http://video.mail.ru/mail/roza5662/67/744.html
Записаний

Сторінок: [1] 2   Нагору
  Друк  

Перейти в:  

Вільний форум міста Калуша | Інтернет підтримка - провайдер WestNet | Powered by SMF 1.1.6.
© 2007-2011, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
Інформаційний портал Калуша